Strucc (Struthio camelus)

Angol
Ostrich
Előfordulás
Afrika
Testtömeg
100 – 150 kg
Testhossz
2 – 2,5 m
Tápláléka
magok, növényi részek, kisebb gerincesek
Szaporodás
a tojó 5 - 10 tojást rak, a fiókák 35 - 40 nap múlva kelnek ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Afrikában a Szahara déli részén, Kelet-Afrikában, Namíbiában és a Kalahári-sivatagban honos. A strucc a legnagyobb testű ma is élő madárfaj. Szegycsontja lapos, pajzsformájú, taraj nélküli, mint általában a röpképtelen madaraké. Szárnya csökevényes, medencéje zárt. Lába hosszú, erős.  A strucc az egyetlen olyan futómadár, amelynek lábán csak két ujj van (a többién három).  A belső ujj erősebb és nagyobb, mint a külső. Az ujjak végén tompa karmokat visel, erős rúgása az oroszlánra is veszélyes. Feje és nyaka csupasz. A hím tollazata fekete-fehér, a nőstényé szürkésbarna.

A száraz környezethez alkalmazkodva a szomjazást napokig bírja. A homokban fürödve tisztálkodik. Jól fut, eközben négyméteres lépteivel az 50 km/h sebességet is eléri. Jellemző rájuk, hogy nagyon szeretik a vizet, így amikor lehetőségük nyílik rá, gyakran fürdenek.

Egy kakasból és több tojóból álló csapatban keresgéli magokból, fűből, növényi részekből és kisebb állatokból álló táplálékát. Az emésztés elősegítése érdekében különböző tárgyakat, köveket nyel le. A jobb táplálék reményében vándorol; eközben gyakran csatlakozik a különféle antilop-, illetve zebracsordákhoz.

Udvarlási szertartása a dürgés. Látványos násztáncához a kakas felfújja csaknem teljesen csupasz nyakát, és dörgő hangon morog. Lépegetés közben hevesen csapkod szárnyával úgy, hogy a dísztollak szinte fehér gyűrűt vonnak fekete teste köré. Fészke egy lyuk a földben. Tojásai körülbelül 40 nap után kelnek ki, éjszaka a hímek vigyáznak a tojásokra, nappal pedig a csoport valamelyik nőstény tagja veszi át a feladatot.

A 18. században tolláért vadászták, ezáltal kis híján kiirtották, majd a 19. század közepétől elterjedt a struccok háziasítása, ami megmentette őket. Napjainkban már nincs akkora kereslet a strucctoll iránt.

A struccokat a szavanna kifutó melletti, zsiráfokkal közös kifutójukban tekinthetik meg látogatóink.

A struccok örökbefogadója

 

STRUCC DESIGN Kft.