Holló (Corvus corax)

Angol
Common Raven
Előfordulás
Európa, Ázsia és Észak-Amerika
Testtömeg
0,8-1,5 kg
Testhossz
64 cm
Tápláléka
termések, magok, kisebb állatok, tojások
Szaporodás
4-6 tojás, költési idő 20-21 nap
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
védett

A holló a Föld legnagyobb varjúféléje és legnagyobb termetű énekesmadara. Tollazata fekete és kékesen fénylik, farktolla ék alakú. Hegyvidékeken, sziklás partvidéken és erdőkben fordul elő, elsősorban a nyílt területeket kedveli. Az esőerdők kivételével szinte minden élőhelytípuson előfordul. Mindenevő, gyakorlatilag mindent megeszik, amit el tud kapni, meg tud szerezni, beleértve más állatok tetemeit is, melyek betegségeket hordozhatnak. Gyakran nagyobb csoportokba verődve táplálkoznak olyan területeken, ahol elegendő mennyiségű táplálék található.

Költési időszaka februárra vagy márciusra esik. Fészküket magas fa tetejére vagy egy sziklára rakják. A hollópár évről évre ugyanazt a fészket keresi fel. A tojásokon a tojó ül, de a fiókákat a két felnőtt madár közösen eteti. A fiókák 35-40 nap múlva repülnek ki. Körülbelül 3 éves korukban érik el az ivarérettséget.

A természetben a hollók nem élnek meg túl magas életkort, a legmagasabb élettartam csaknem 22 év volt. A legidősebb fogságban tartott egyed 69 évig élt. Ragadozóik között nagyméretű héják és sasok, más hollók, baglyok és nyestek szerepelnek.

A hollók talán a legintelligensebb madarak, sok megfigyelés bizonyítja a fejlett tanulási képességüket és kommunikációjukat, melyben a hangoknak nagy szerepük van. Képesek az újonnan felmerülő problémákra innovatív megoldásokat tanulni. A középkori ember azonban máshogy tekintett a hollóra, baljós előjelnek vélték a feltűnését, ami a pusztításukhoz vezetett. Szerencsére a védelem következtében az állománya megerősödött Magyarországon is. A XV. században Mátyás király címerállata volt, a Corvinus név a holló latin nevéből ered.

Állatkertünk hollóit Fejes-völgyi röpdéjükben tekinthetik meg látogatóink.

A holló örökbefogadója

Demény Csaba