Vörösfülű ékszerteknős (Trachemys scripta elegans)

Angol
Common slider
Előfordulás
Észak-Amerika
Testtömeg
elérheti akár a 2 kg-ot is
Testhossz
20-30 cm
Tápláléka
mindenevő, gerinctelenek, kisebb gerincesek, vízinövények
Szaporodás
4-23 tojása 2-3 hónap alatt kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A vörösfülű ékszerteknős Észak-Amerikában, az Egyesült Államok déli részén, valamint Mexikó északi részén őshonos. Nevét a feje két oldalán látható vastag vörös sáv („fül”) miatt kapta. Ez a teknősfaj a legelterjedtebb az állatkereskedésekben, sok háztartásban tartják házi kedvencként. Az eredeti élőhelyétől eltérő területeken is előfordul, köszönhetően a szabadon engedéseknek, ezáltal sok helyen invazív fajnak számít, kiszorítja az őshonos fajokat.

Hátpáncélja olajzöld, mely idősebb korban besötétedik, barnává válik. Hossza átlagosan 15-20 centiméteres a kifejlett egyedeknél, ám akár a 40 centimétert is elérheti. A haspáncél idősebb és fiatalabb korban egyaránt világossárga több-kevesebb fekete folttal tarkítva. A lábak, a nyak és a fej szürkészöldek, világos csíkozattal. A vörös sávok gyakran az idősebb egyedeknél is élénk színűek maradnak, de előfordul, hogy kifakulnak, narancsszínűek lesznek. Egyes példányoknál, a sávok még a hátpáncélon is folytatódnak elmosódva, mely igazán széppé teszi viselőjét. A két nem közötti különbség a méretben, valamint a karmok és a farok hosszában mutatkozik. A nőstények általában nagyobbak.

A vörösfülű ékszerteknősök 8-10 éves korukban válnak ivaréretté. Szaporodás előtt gyakori a hímek közötti rivalizálás. Párzás előtt a hím és a nőstény „násztáncot” jár. Szemben úsznak egymással miközben végtagjaikat rezegtetik. A párzás a vízben zajlik. A nőstények évente 5-6 alkalommal is rakhatnak tojást. Egy nőstény egyszerre 2-19 tojást tojik, távol a vízparttól a maga által vájt parányi gödörbe, vagy száraz hordalék alá. Ha az átlagos hőmérséklet 25 °C, akkor 112 napra van szükség a tojások kikeléséhez, 30 °C-os átlaghőmérsékleten ez az idő 69 napra rövidül.

Testhőmérsékletüket nem tudják önállóan szabályozni, az teljes mértékben a környezetük hőmérsékletétől függ. Emiatt gyakran kell napfürdőzniük, hogy felmelegedjenek, és fenn tudják tartani testhőmérsékletüket.

Összesen több, mint 25 példány él Állatkertünkben; a Kölyökdzsungel egyik kifutójában illetve a Csimpánzvilág vizesárkaiban. Ezen teknősöket kivétel nélkül magánszemélyek hozták be Állatkertünkbe.

A vörösfülű ékszerteknősök örökbefogadója

Matyi Áron