Kárpáti hiúz (Lynx lynx carpathicus)

Angol
Carpathian lynx
Előfordulás
Közép-Európában
Testtömeg
8-38 kg
Testhossz
60-75 cm
Tápláléka
ragadozó, elsősorban emlősökre vadászik
Szaporodás
a nőstény 65-75 napig tartó vemhesség után 2-4 kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
fokozottan védett

Európa legnagyobb macskaféléje, amely könnyen felismerhető hosszú fülpamacsairól. A nagy kiterjedésű, zárt, sűrű és kevéssé háborgatott hegyvidéki erdőségeket kedveli, ahol emberi zavarástól mentesen élhet. Nagyon ügyes vadász, érzékszervei kiválóak, többnyire éjjel aktív. Zsákmányállatai madarak, kisebb emlősök, de időnként olyan saját méreténél négyszer nagyobb állatokat is elkap, mint a szarvas. A macskafélék többségére jellemzően lesből támad, majd nyakon harapja áldozatát, eltörve annak csigolyáit. A párzási időszakot leszámítva mindig magányosan jár. Egy hím territóriuma rendszerint átfedő több nőstényével. Vadászterületét csakis akkor hagyja el, ha arra rákényszerül.

A párzási időszak február-márciusban van, majd körülbelül 10 hét elteltével a nőstény világra hozza kölykeit, melyeket 3-4 hónapos korukig táplál, és ez idő alatt vadászni is megtanítja őket. A hímek nem vállalnak szerepet a kölykök gondozásában. A fiatalok egy éves korukban válnak önállóvá. Élettartamuk a vadonban körülbelül 17 év, míg Állatkertekben akár a 24 éves kort is elérhetik.

Élőhelyének folyamatos pusztítása, valamint a nagymértékű vadászat következtében mára egyedszáma jelentősen lecsökkent.

Állatkertünk számos más faj mellett sikeresen részt vesz a kárpáti hiúz fajmegmentési programjában (ESB) is, ennek keretében került 2009-ben Állatkertünkbe Barcelonából egy értékes génállománnyal rendelkező nőstény hiúz. Párja, Thor, 2010-ben érkezett meg a németországi Chemnitzből. Mindkét állat a fajkoordinátor rendelkezése alapján, egy előre kidolgozott tenyésztési programnak köszönhetően került Veszprémbe.

Jelenleg egy pár tekinthető meg ebből a fajból.

A kárpáti hiúz örökbefogadója