Borjúfóka (Phoca vitulina)

Angol
Harbor seal
Előfordulás
Atlanti-óceán, Csendes-óceán, Északi-tenger és Balti tenger partvidéke
Testtömeg
100-170 kg
Testhossz
160-200 cm
Tápláléka
halak, rákok, kagylók és egyéb puhatestűek
Szaporodás
9-11 hónap vemhesség után 1 borjú
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Európai Közösségben
természetvédelmi szempontból jelentős

A borjúfóka a világ leggyakoribb fókafaja. Az Északi-félgömb mérsékelt övi és sarkvidéki partvonalai mentén él, a kevésbé sós vizeket kedveli. Teste hengeres, áramvonalas. Egyedi foltos mintázattal rendelkezik minden egyed, mely lehet világos alapon sötét, vagy sötét alapon világos folt. Színük a barnás-feketétől a szürkéig terjedhet. Jellegzetes V-alakú orrnyílással rendelkeznek, a többi fókához hasonlóan fülkagylójuk nincs. A hímek általában nagyobbak, mint a nőstények, bár szokatlan módon nagy eltérés nem figyelhető meg a két nem között.

A borjúfókák a számukra ismerős pihenőhelyeket kedvelik, melyek lehetnek egyenetlen, sziklás partok, vagy homokos tengerpartok, ahol védve vannak a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól és a ragadozóktól. Emellett gyakran összegyűlnek a kikötőkben, homokos árapály zónákban és folyótorkolatokban is, ahol halakra (hering, makréla, tőkehal, szardella), illetve alkalmanként garnélarákra, rákokra, kagylókra és tintahalra vadásznak. Képesek több napot is úszással tölteni, és akár 50 km távolságot is megtenni táplálkozó helyet keresve.

A nőstény évente egyszer, körülbelül 9-11 hónap vemhesség utána a parton ad életet borjának, mely jól fejletten jön a világra, és néhány órán belül képes úszni és merülni is.

A bőrük alatti vastag zsírrétegnek nagy szerepe van az energia biztosításában és a hőszigetelésben, továbbá ennek köszönhetően nyugalmi anyagcseréjük gyorsabb, körülbelül másfél-kétszerese a velük megegyező méretű szárazföldi emlősökének.

Állatkertünkben négy példány borjúfókával találkozhatnak látogatóink: Lili és Imke Németországból, Pierre Dél-Franciaországból, míg Kati a Szegedi Vadasparkból került Veszprémbe.

A borjúfókák örökbefogadói

Gajdics Attila

Bálint Botond

Lili, a borjúfóka örökbefogadói

Gazsó Barbara

Kenyeres Lili

Pierre, a borjúfóka örökbefogadói

Gortva Zsófi

Imke, a borjúfóka örökbefogadói

Udvari Bíborka

Gazsa Flóra

Dunainé Valkai Györgyi 

Kati, a borjúfóka örökbefogadója

Balogh Karolina

Horváth Róza

Polly, a legkisebb borjúfóka örökbefogadója

Pőcze Barbara

Tóth Gábor

Kálmánné Gorza Mónika