Axis vagy pettyes szarvas (Axis axis)

Angol
Chital (or cheetal) deer / spotted deer / axis deer
Előfordulás
Trópusi-szubtrópusi területeken Indiában, Nepálban, Asszámban, Sri Lankán őshonosak, de szépsége miatt betelepítették Ausztráliába, Új-Zélandra, Floridába, Brazíliába, Argentínába, Hawaiira és Európába is.
Testtömeg
75-100 kg
Testhossz
140-150 cm
Tápláléka
füvek és lágy szárú növények, termések
Szaporodás
Évente néha kétszer is ellenek, a vemhesség időtartama 7-7,5 hónap. Általában egy borjú.
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A pettyes szarvas a Földünk trópusi-szubtrópusi éghajlati területein található nyílt füves területeken és sűrű lombhullató, valamint félörökzöld erdőkben őshonos állat. A rövid gyepek azért fontosak, mert kevés búvóhelyet biztosítanak a ragadozók, például a tigrisek számára. Emellett az erdőben lehulló levelek és gyümölcsök is fontos táplálékforrást jelentenek, tehát a pettyes szarvas az optimális élettér szempontjából a nyílt és erdős területeket egyaránt igényli. Szereti a víz közelségét, így mindig vízparti területeken tartózkodik. Kiváló úszó, veszély esetén sokszor a vízbe menekül támadója elől.

A pettyes szarvas más szarvasoktól eltérően inkább nappal aktív. A szarvasok nőstények által vezetett kisebb-nagyobb csordákban élnek. A kicsinyek fiatal állatként is ezekben a csordákban maradnak, amelyekhez a bikák az üzekedési időszakon kívül csak időszakosan csatlakoznak. Az idősebb bikák magányosan, míg a fiatalok agglegénycsoportokba verődve élnek. A pettyes szarvasok párzási időszaka nem korlátozódik szűk időtartamra, mivel természetes élőhelyük a trópusi-szubtrópusi területeken van. Ellésük akár télen is történhet (ez trópusi eredetre utal), így előfordul, hogy évente kétszer is új élettel ajándékozzák meg a csordát. Átlagosan 9-13 évig élnek, habár állatkertekben a 18-22 éves kort is elérhetik.

Az axisok, szám szerint nyolcan: négy tehén és négy bika, Dortmundból érkeztek 2008. június 1-én. 2009. január 29-én megszületett Pötyi, a csapat legújabb, kilencedik tagja, néhány héttel később pedig újabb borjú született, aki a Csital nevet kapta. A pettyes szarvasok igen jól érzik magukat helyükön, mi sem bizonyítja ezt legjobban, hogy a csapat a sikeres tenyészprogramnak köszönhetően immár több fősre duzzadt, illetve más állatkertek állatállományát is tudtuk gazdagítani több egyeddel.

Az axis szarvasok örökbefogadói

Pummer Erik

A legkisebb pettyes szarvas örökbefogadói

Németh Réka

Pötyi, a pettyes szarvas örökbefogadója

Kiss Kincső Vivien