Hírek

Tavaszi apróságok

2015-04-09

Rég nem látott népes szaporulatnak örülhetnek a mind az állatkertészek, mind pedig a látogatók a Veszprémi Állatkertben. Az elmúlt néhány hét alatt a Fejes-völgyi területen lévő több kifutóban is apróságok születtek.

A meredek domboldalon kialakított kifutóban élő sörényes juhoknál ikerellés történt, mely ennél az állatfajnál nem ritkaság. A fejletten születő kicsik hamar lábra állnak és beilleszkednek az amúgy szigorú hierarchiában élő csapatba.

Impozáns indiai antilop csapatunkban minden tavasszal örülhetünk szaporulatnak, az elmúlt hetekben 5 gida látta meg a napvilágot. A remek szaglással, hallással rendelkező antilopok az újszülötteket a természetben elrejtik, amíg azok annyira megerősödnek, hogy a csapattal tarthassanak egész nap. Állatkertünkben is a kifutó különböző részeiben hagyják kicsinyeiket az anyaállatok, ahova rendszeresen visszajárnak őket szoptatni.

A gyermekek között nagy népszerűségnek örvendő pettyes, másnéven axis szarvasoknál is két apróság született, melyekkel szintén találkozhatnak a látogatók.

Akinek szerencséje van, egy zsebből kikandikáló kis kenguruval is találkozhat. A vemhesség 30 napig tart, mely után egy csupán néhány centis kölyök jön világra, mely a mama hasán felkúszva hosszú utat tesz meg a táplálékot rejtő erszényig, ahol a következő kb. egy évet tölti el. A kölykök mindaddig visszamásznak a biztonságot rejtő zsebbe, amíg csak a zseb mérete ezt lehetővé teszi.