Hírek

Pingvinek és fókák érkeztek

2015-03-19

Benépesül a Veszprémi Állatkert fejlesztés-sorozatának következő, egyben talán legjobban várt eleme, a fóka és pingvin bemutató komplexum. Eddig ilyen "vizes" kifutóval nem találkozhattak a látogatók, de az állatkertészek tervei szerint április közepétől megnyílhat a várva – várt projekt.

A Veszprémi Állatkertben először kerülnek bemutatásra borjúfókák, név szerint a Németországból érkező Lili és Robi, és a Dél-franciaországi Pierre. A szomszédos kifutóban pedig mindösszesen 16, Angliából, Living Coastsból illetve két francia állatkertből, Mulhouseból és Peaugresból érkezett pápaszemes pingvin kerül majd bemutatásra.

Néhány hónappal ezelőtt még szinte kilátástalannak tűnt a borjúfókák beszerzése, mivel az előző év őszén egy vírusfertőzés miatt Észak-Németországban több, mint ezer fóka pusztult el. A Veszprémi Állatkert nemzetközi jó hírnevének, a külföldi viszonylatban is kiemelkedően jó megítélésű új fóka tartó – és bemutató hely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első állatokra. A borjúfókák nagyon érzékenyek a vízminőségre és takarmányra. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, mint például makréla, tintahal és hering.

A pápaszemes pingvinek a nemzetközi fajkoordinátor javaslatára érkeztek az előzőekben felsorolt angol és francia állatkertekből, azzal a szándékkal, hogy itt Veszprémben is szaporodhasson a közkedvelt madárfaj. E Dél-Afrika sziklás, kavicsos partjain őshonos pingvinfaj magyar nevét a szemei felett látható csupasz rózsaszín bőrfelületről kapta. Ennek szerepe az állat testhőmérsékletének egyensúlyban tartása: amikor megemelkedik a hőmérséklet, több vér jut ide (a felület ettől még élénkebb színt kap), ami lehűlhet. Egyébként a madár pingvinhez méltóan fekete és fehér.

Az úszóbajnok fókákkal és a totyogó, mókás pingvinekkel néhány hetes beszoktatási idő után, előreláthatólag április közepétől találkozhatnak a látogatók Veszprémben.