Hírek

Hamarosan jönnek a fókák

2015-03-06

 

A Veszprémi Állatkert múlt évben megkezdett fejlesztés-sorozatának újabb mérföldköve érkezik el hamarosan, ugyanis a fókamedencébe néhány héten belül megérkezhetnek az első lakók.

Néhány hónappal ezelőtt még szinte kilátástalannak tűnt a borjúfókák beszerzése, mivel az előző év őszén egy vírusfertőzés miatt Észak-Németországban több, mint ezer fóka pusztult el. A Veszprémi Állatkert nemzetközi jó hírnevének, a külföldi viszonylatban is kiemelkedően jó megítélésű új fóka tartó – és bemutató hely kialakításának köszönhetően, hosszas egyeztetés után sikerült rátalálni az állatkertbe érkező első állatokra. Németországból egy hím és egy nőstény, név szerint Robi és Lili, Dél-Franciaországból pedig egy fiatal hím, Pierre csobbanhat az új veszprémi fókamedencébe. Még folynak az egyeztetések egy belga állatkerttel, ahonnan még egy nőstény érkezhetne az új kifutóba.

Mivel a fókák tartása és bemutatása igen összetett feladat, ezért két veszprémi állatgondozó, Marokházi Katalin és Lódi Róbert az elmúlt hetekben több fókatartó helyen járt szakmai továbbképzés céljából, sőt személyesen is megismerkedhettek a Németországból érkező fókákkal. A borjúfókák a természetben ragadozónak számítanak, ám állatkertekben nemcsak megszokják az ember közelségét, hanem ragaszkodnak is gondozóikhoz. Így Robi és Lili könnyen megbarátkozott a veszprémi állatkertészekkel.

A borjúfókák nagyon érzékenyek a vízminőségre és takarmányra. Speciális étrendjük nagy részét különböző halak teszik ki, így már meg is érkezett az első makréla, tintahal és heringszállítmány Veszprémbe. Medencéjük próbaüzeme is napokon belül befejeződik, így már valóban csak a fókák hiányoznak a medencéből.

Az Állatkert tervei szerint április közepétől lesznek látogathatóak a fókák.