Hírek

Energiahatékonysági különdíjat kapott az Elefántház

2015-12-12

2015. október 16-án rendezték meg a Média Építészeti Díj gálaestjét, ahol az építészek szakmai- és médiazsűri előtt mutatták be munkáikat. Ezen az estén a Veszprémi Állatkert Elefántházának tervezője, Gaschler Gábor vihette haza az Austrotherm Kft. által létrehozott Energiahatékonysági Különdíjat.

A Veszprémi Állatkert eddigi legnagyobb és leglátványosabb fejlesztése 2014 februárjában kezdődött el, ennek keretében készült el az elefántházból és a hozzá tartozó külső kifutóból álló Elefánt Park, mely Gaschler Gábor veszprémi építész tervei alapján valósult meg. A tervezési folyamat során az állatok kényelmének, magas szintű tartási feltételeinek biztosítása mellett fontos szempont volt, hogy az épület harmonikusan illeszkedjen a környezetbe és energiatakarékos legyen.  

 Kiemelt fontosságú volt továbbá az üzemeltetési költségek alacsonyan tartása, így a minél kisebb energiafelhasználás érdekében az Elefántház falai fokozottan hőszigeteltek. A fűtés faelgázosító kazánokkal történik. A drága és értékes ivóvíz helyett az épület tetején összegyűlt esővíz kerül felhasználásra a takarításhoz és az elefántok medencéinek feltöltéséhez. A ház villanyáram szükségletét egy napelempark biztosítja, a medencék meleg vize pedig a ház tetején lévő napkollektorok segítségével készül. Gaschler Gábor építész szakmai hozzáértésével sikerült egy olyan modern Elefántházat létrehozni, mely minden fent felsorolt követelménynek megfelel, és arculata egy új irányt jelölt ki a jövőben készülő állatházaknak.

 A 2014 szeptemberében átadott Elefántházban három fiatal elefántbika, Dinkar, Nuka és Félix kapott elhelyezést. A játékos kiselefántok azonnal a látogatók kedvenceivé váltak, és a fűtött belső látogatói térben télen is megtekinthetők.