Hírek

Eme és Chispi

2015-04-02

Az elmúlt esztendőkben egész Európa állatkertjeiben élő, körülbelül 800 csimpánzra kiterjedő genetikai vizsgálatokat folytattak le szakemberek. A genetikai feltérképezés és az eredmények elemzése után az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) csimpánz fajkoordinátora új tenyészcsapatok kialakítását kezdeményezte. A Veszprémi Állatkert is fontos szerepet tölt be a fajmegmentési programban, így a Csimpánzvilág lakóit is érintették a változások.

Egy úgynevezett közép-afrikai csimpánzcsapat kerül bemutatásra ezentúl a veszprémi Csimpánzvilágban. Moritz és Susie új társai a spanyol Bioparc Valenciából érkeztek, a 28 esztendős Chispi és a 10 éves Eme. A két nővér még nem találkozott új csapattársaival, mivel a csimpánzok összeszoktatása hosszadalmas és bonyolult szakmai feladat. Új gondozóikkal viszont találkoztak, és szívesen fogadták el a joghurtot és a gyümölcsöket. Szemmel láthatóan Eme kedvence a banán.

A gondozók nehéz szívvel mondtak búcsút a távozó csimpánzoknak. Tjobbe Svédországba, Maggy Németországba, Toto és Sony pedig Hollandiába került.