Hírek

Befejeződött az állatkert nagyszabású fejlesztéssorozata

2015-06-22

A Veszprémi Állatkert kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúrafejlesztése valósult meg a „ZooEvolúció” című projekt keretében. Az Európai Unió által nyújtott támogatás összege 481,2 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 40,1 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg. Az Európai Uniós támogatást jelentős, 718,8 millió Ft központi kormányzati támogatás egészítette ki.

2014 márciusában indult meg a Veszprémi Állatkert történetének eddigi legnagyobb szabású, mintegy 1,2 milliárd forint értékű fejlesztéssorozata. 2015. június 19-én tartott projektzáró rendezvény helyszíne a beruházás utolsó projekteleme, a Madárröpde volt.  A rendezvényen Dr. Navracsics Tibor az Európai Unió kulturális, oktatásai, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere méltatta a megvalósult állatkerti fejlesztést, mely Veszprém város, illetve a régió meghatározó turisztikai attrakciója. Török László a Veszprémi Állatkert ügyvezető igazgatója ismertette a beruházás elemeit.

- Elefánt Park: a Parkhoz 1100 négyzetméter alapterületű elefántház tartozik, ahol fűtött látogatói térből üvegfalon át figyelhetik az ormányosokat az érdeklődők. Az 5400 négyzetméter nagyságú külső kifutóegyüttesben árnyékos pihenőhelyek, dagonyázók, homokfürdő és egy külső fürdőmedence is az elefántok rendelkezésére áll.

- Látványkifutó: A látványkifutó a 2013-ban átadott új, Gulya dombi vendégforgalmi bejárattal szemben helyezkedik el, ahol lámafélék kaptak helyet.

- Madárröpde: Az 5000 m2 alapterületű, 16 méter belmagasságú egyedi kialakítású röpde flamingóknak, skarlát íbiszeknek és több récefajnak ad otthont. A belső tavakkal, csobogókkal, pihenőhelyekkel kialakított madárröpdében a látogatók kijelölt ösvényekről, közvetlen közelről figyelhetik meg a szabadon mozgó és a látogatók feje felett repkedő vízi és szárazföldi madarakat. Télen a chilei flamingókat a madárröpdéhez kapcsolódó madárházban tekinthetik meg a látogatók.

- Orrszarvúház és kifutó: az új létesítményben az afrikai antilopok, zebrák és az immár négy fős szélesszájú orrszarvú csapat kap elhelyezést. A ház és a hozzá tartozó előkifutó megfelel a legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak. A szavanna kifutó állatai hideg időben, télen nem voltak látogathatóak, ám a fejlesztésnek köszönhetően az időjárás viszontagságaitól függetlenül üvegfalon keresztül megtekinthetőek. A komplexum 900 négyzetméter alapterületű, melyhez egy külön külső orrszarvú kifutó is tartozik.

- Vizes élővilágot bemutató projekt: A fókák és pingvinek tartását és bemutatását lehetővé tévő projekt hiánypótló, hiszen a Veszprémi Állatkertben még soha nem volt látható ilyen jellegű attrakció. A borjúfókák és pingvinek víz alatti élete a medence üvegfalán keresztül tekinthető meg, a parti szakaszon pedig látványetetések közben csodálhatóak meg az állatok

- Vendégforgalmi bejárat II. ütem (látogatói WC csoport)

 

A beruházásnak köszönhetően az állatkert Gulya – dombi része teljesen megújult.