Hírek

Állati gondoskodás

2015-09-03

Egy állatgondozó élete kihívásokkal teli, minden nap újabb és újabb váratlan feladatokat kell megoldaniuk, hiszen élő állatokkal foglalkozik. Marokházi Kati, a Veszprémi Állatkert oszlopos tagja csaknem 20 esztendeje, mely idő alatt rengeteg különböző állatfajjal dolgozhatott már együtt.

Jelenleg a Csimpánzvilágban élő csimpánzok, illetve zászlósfarkú kolobusz csapatok körüli mindennapi teendőket látja el, ám most is épp egy kis plusz feladatot vállalt be. Kati litéri otthonában már több kis állat cseperedett fel sikeresen, melyeket nem fogadott el az anyjuk, vagy elárvultak. 

A nappaliban megfordult már huszármajom, szibériai tigris, vadmalac, párduc, ormányos medve; a nyári konyhában pedig élt tevecsikó is. Tavaly, amikor a Veszprémi Állatkert első zsiráfborja világra jött, és nem fogadta el az anyja, - mivel az újszülött nem fért be a nappaliba - Kati költözött a zsiráfházba, hogy az első időszakban 3 óránként etetni tudja a hosszúnyakút.

Augusztusban egy kis pele gyámságát vállalta el, aki minden nap utazik vele dolgozni is. Az elmúlt napokban pedig egy gyenge kis molnárfecskét fogadott be. 

A fecske Kati és az állatorvosok szerint a napokban szárnyra is kelhet, és visszatérhet a természetbe, ám az apró rágcsáló még Kati gondjaira lesz bízva.  Az állatkertészek tervei szerint a kis pele felcseperedését követően visszavadításra fog kerülni eredeti élőhelyére.