Vöröslábú kígyászdaru (Cariama cristata)

Angol
Red-legged seriema
Előfordulás
Dél-Amerika
Testtömeg
1,5 kg
Testhossz
75-90 cm
Tápláléka
rovarok, rágcsálók, gyümölcsök, magvak
Szaporodás
2 tojás, költési idő 25-30 nap
IUCN Vörös Lista
Washingtoni Egyezmény
Európai Közösségben
nem védett

A vöröslábú kígyászdaru vagy más néven kariáma Dél-Amerika trópusi, szubtrópusi füves pusztáinak és erdőségeinek lakója.

Nagy szemek, gyenge szárnyak és erős lábak jellemzik. Fején bóbitát visel, melynek nagy szerepe van az udvarlásban.

Csőre és lábai vörös színűek, a szeme sárga, szeme körül pedig feltűnő kék színű a bőr.

A tojó és a hím egyformán néznek ki, de a hímek valamivel nagyobbak.

Járása peckes, gyorsan tud futni, ha veszélyt észlel repülés helyett futva menekül.

Monogám madár, a pár ágakból és gallyakból együtt építi meg a fákon és bokrokon elhelyezett fészkét.

Mindenevő, növényi és állati eredetű táplálékot is fogyaszt.

Jellegzetes, ugatásszerű hangot hallat, leginkább hajnalban és az esti órákban.