Nyári lúd (Anser anser)

Angol
Greylag goose
Előfordulás
nyáron Közép- és Észak-Európában, Izlandon, Közép-Ázsiában és Szibéria déli területein; télen Franciaországban, Spanyolországban, Észak-Indiában és Kínában; állandó a Fekete-tenger partvidékén, Kisázsiától a Duna-deltáig, Anglia és Közép-Ázsia déli terüle
Testtömeg
2,5-4,1 kg
Testhossz
76-89 cm
Tápláléka
növényevő, füvek, hajtások, termések
Szaporodás
a 3-12 tojás 27-28 nap után kel ki
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A nyári lúd a 4-5000 éve háziasított házilúd őse. A vízpart közeli, nyílt élőhelyeket kedveli. Télen művelt területeken, mocsaraknál, tavaknál, tengerparti lagúnáknál is megjelenik. Elsősorban növényevő: füvet, gyökereket, leveleket, magvakat, gyümölcsöket és hajtásokat fogyaszt, télen gabonával, burgonyával és más zöldségfélékkel kiegészítve. Inkább a szárazföldön jár élelem után, de esetenként a vízben is.

Tollazata szürkésbarna, hasa fehér, mellének alsó része pedig szürkés árnyalatú. Nagy, narancssárga csőre van, a felnőtt egyedek lába hússzínű, míg a fiataloké inkább szürkés. Képesek gyorsan futni a talajon és minden nehézség nélkül mozogni, így könnyen el tudják kerülni a ragadozókat.

A március-áprilisban kezdődő költési szezont leszámítva csapatokban él, amelyek jellegzetes V alakban repülnek, amikor hosszabb távot tesznek meg. Társaságkedvelő madár, laza kolóniákban fészkel alföldi mocsarak és lápok közelében, ahol sok a növényzet, esetenként tengeri szigeteken is megtalálható. Fészkét magasra, fákra vagy mocsaras területeken a talajra rakja, így védve tojásait és fiókáit a ragadozóktól. A költés kizárólag a tojó feladata, de az utódgondozásban mindkét szülő szerepet vállal. A fiókák 50-60 napos korukban repülnek ki, ekkorra már teljesen önállóak, ivaréretté pedig 2-3 éves korukban válnak. A nyári ludak általában 20 évig élnek.

Ragadozói között szerepel a szirti sas, a holló, a héja, továbbá portyázó kutyák, rókák és az emberek. Régebben több okból is tartottak nyári ludakat, többek között azért, mert húsa nagyon ízletes, puha tollait sok árucikkhez hasznosítani tudták: párnákban, matracokban, ruházatban, hálózsákokban, valamint szigetelőanyagként.

Állatkertünk nyári ludait az Állatkert Fejes-völgyi területén, más vízimadarakkal közös kifutójukban tekinthetik meg látogatóink.