Zászlósfarkú kolobusz (Colobus guereza)

Angol
Mantled gereza
Előfordulás
Afrika középső része
Testtömeg
6-15 kg
Testhossz
50-70 cm
Tápláléka
gyümölcsök, levelek
Szaporodás
6 hónap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A zászlósfarkú kolobusz, más néven gereza Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben él. Nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj. Megtalálhatók száraz, nedves, vagy ártéri erdőkben is, melyek lehetnek az alföldön, de akár 3300 méteres magasságban is. Kis kóborlási területén még kisebb territóriumot alakít ki, amelyet nagy figyelemmel őriz. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugorva a territórium határait jelöli. Ugatásszerű hanggal is felhívja magára a figyelmet. Hüvelykujjuk hiányzik, vagy csak egy kinövés található helyén. Ennek oka valószínűleg az, hogy így alkalmazkodott a fák közötti gyors mozgáshoz.

A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll. Idejük nagy részét nappal a fák tetején ülve töltik, éjszaka pedig alszanak, ám ilyenkor is mindig van egy egyed, aki a ragadozókat figyeli. A felnőtt egyedek színe fekete-fehér, arcuk szürke és szőrtelen, farkuk végén pedig nagy fehér bojt található. Az újszülöttek ezzel ellentétben életük első heteiben szinte teljesen fehér színűek, rózsaszínű arcuk, kezük, lábuk és füleik kivételével.

A nőstény hat hónap után egy utódot hoz a világra. A fehér utódok nagy szerepet játszanak a szociális szerveződésben, mivel azokat a nőstények átadják egymásnak. A kölyköket néha látszólag ellopják, amíg anyjuk figyelme elkalandozik. A fiatal hímek gyakran „küzdenek" is azért, hogy egy fehér utódot tarthassanak karjukban. A nőstény egyedek a szülőcsoportjukkal maradnak, tehát az anya-lánya kapcsolat élethosszig tart. A nőstények 4, a hímek pedig 6 éves korukban válnak ivaréretté. A természetben 20, Állatkertekben 29 évig is élhetnek.

A Veszprémi Állatkert első kolobuszai 2012-ben érkeztek az Emmeni Állatkertből, Hollandiából. A gerezacsapat a Csimpánzvilág külső kifutójában tekinthető meg a Gulya-dombon.

A zászlósfarkú kolobusz örökbefogadói

Németh Szilvia

ADÓCENT KFT.