Szibériai tigris (Panthera tigris altaica)

Angol
Amur tiger
Előfordulás
Északkelet-Kínában, Észak-Koreában és Oroszország távol-keleti területein
Testtömeg
a nőstények 100-167 kg, a hímek 180-306 kg
Testhossz
a nőstények 2,6 m, a hímek 3,3 m
Tápláléka
kisebb-nagyobb gerincesek, főként patások
Szaporodás
a nőstény 103-106 napig tartó vemhesség után általában 2-6 kölyköt hoz világra
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

A legnagyobb méretű tigris alfaj, és egyben nagymacska. Világosabb sárga, és vastagabb a bundája, mint a trópusi alfajoknak. Azon a területen él, ahonnan a feltételezések szerint az összes tigris származik. Éjszaka vadászik, főleg nagytestű növényevőkre, szarvasra, vaddisznóra, de esetenként még a medvét is elejti. Körülbelül 5 naponta ejt el egy nagyobb vadat, amelyből 50 kilónyi húst is fel tud falni egyszerre. A tetemhez később is visszajár.

Magányosan élnek a territóriumukon belül. A tigrisek általában kitérnek egymás elől, ritkán, csak a párzási időszakban jellemző viselkedésükre az ellenségeskedés. A kölykeit nevelő anya azonban messze elkerüli a hímeket, mert azok megölhetik a kicsinyeket. Bár több kölyke is születik, többnyire csak 2 marad életben, egy hím és egy nőstény, feltehetően a versengés miatt, amely főleg az azonos nemű testvérek között kifejezett. Ők egy ideig az anyjuktól való elválás után is együtt maradhatnak.

Vadon mindössze 300 példány él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Átlagos élettartamuk a vadonban 8-10 év, Állatkertekben pedig 16-18 év. Természetes ragadozójuk az ember kivételével nincs, fennmaradásukat a vadászat és az élőhelyeik megsemmisítése veszélyeztetik legfőképpen.

Kommunikációjukban szerepet játszik a szagokkal történő jelölés, a vizuális jelek, valamint a hangkibocsátás.

2009. december elején érkezett Szása, az akkor 9 hetes kölyöktigris egy új szibériai tigris csapat első tagjaként. Mivel Szását anyja nem nevelte az első heteket gondozói társaságában töltötte. 2010 februárjában Állatkertünk két szibériai tigris nősténnyel, Kátyával és Másával gazdagodott. Az Észak – Németországból érkező nagyragadozók már megismerkedtek belső helyükkel, és gondozóikkal, így eljött az idő, hogy külső kifutójukat is birtokba vehessék.

A szibériai tigris örökbefogadója

Hosinner Zalán

Szása, a szibériai tigris örökbefogadója

Szabó Mihály

Mórocz Viktor

Péterfai Örs

Kátya, a szibériai tigris örökbefogadói

Varga Katalin

Berecz Ágnes

Dr. Várkonyi Sándor és felesége Bátai Rozália 

Borisz, a szibériai tigris örökbefogadói

Németh Roland

Paulics-Abdullah Ádám

Torma Salóme Henriett

Léna, a szibériai tigris örökbefogadója

Paulics-Abdullah Nóra

Nagy Tímea