Szibériai kőszáli kecske (Capra sibirica)

Angol
Siberian ibex
Előfordulás
Közép-Ázsia
Testtömeg
30-100 kg
Testhossz
130-165 cm
Tápláléka
füvek, levelek, gyümölcsök
Szaporodás
170-180 nap vemhességet követően általában 1 gida
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES III.
Magyarországon
nem védett

A szibériai kőszáli kecske Közép-Ázsia hegyvidéki területeinek lakója, északon egészen Dél-Szibériáig megtalálható. Főként a meredek lejtőkkel tarkított sziklás élőhelyeket kedveli, melyek tengerszint feletti magassága 500-tól 5000 méterig terjed az évszak adottságaitól függően. A nőstények jelentősen kisebb méretűek, testtömegük 30-40 kg, míg a hímeké 80-100 kg. A szibériai kőszáli kecske a Capra nem leghosszabb testű és legnehezebb tagja, és íj alakú szarva szintén a legnagyobbnak számít. A hímeké elérheti a 100-145 cm-t, míg a nőstényeké maximum 37-38 cm-es lehet és sokkal vékonyabb is, mint a hímeké. Hasonlóan a többi kőszáli kecskéhez, szarvuk elülső részén keresztirányú bordák találhatók.

Szőrük színe nagy változatosságot mutat, mely függ a mérettől, a nemtől, a kortól és az évszaktól is, és a sötétbarnától a világos sárgásbarnáig terjedhet. Emellett előfordulnak vöröses szőrzetű egyedek is. Hasukon szőrük világosabb, hátukon sötét csík fut végig a nyaktól a farokig, ami a nőstényeknél és a fiatal egyedeknél nem mindig jelenik meg. Télen az ivarérett hímek sötétebb színűek lesznek fehér foltokkal.

A szibériai kőszáli kecskék általában csoportokba verődnek, de a párzási időszakon kívül a felnőtt hímek magányos életmódot folytathatnak. Párzási időszakban a hierarchiát gyakran harccal állítják fel, ugyanis ilyenkor nagy a versengés a nőstényekért. Ilyenkor egymással szemben vagy egymás mellett állva összecsapnak szarvaikkal. A párzási időszak a különböző hegyvidéki területeken eltérő, és jelentősen befolyásolja az időjárás. 170-180 napos vemhességet követően a nőstény általában 1, ritkán 2 gidát hoz a világra. A fiatalok 5-8 hónapig szopnak, habár már 1,5 hónapos korukban legelnek, mint a felnőtt egyedek. A hímek általában 5 éves korukig nem párzanak, ugyanis ekkor lesznek képesek versengeni más hímekkel, míg a nőstények már 2 éves korukban ivarérettek.

A szibériai kőszáli kecske hímek 15, míg a nőstények 17 évig is élhetnek a természetben, és van egy ismert nőstény egyed, mely állatkertben több mint 22 évig élt.

Állatkertünkbe 2016-ban érkezett egy tenyészcsapat, melyet Fejes-völgyi kifutójukban tekinthetnek meg látogatóink.

A szibériai kőszáli kecske örökbefogadói

dr. Vondervisztné Gosztonyi Edina

Papp Heni