Láma (Lama glama)

Angol
Llama
Előfordulás
Andok lejtőin
Testtömeg
130-155 kg
Testhossz
120-130 cm
Tápláléka
fű, levél
Szaporodás
10-12 hónap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

A láma az Andok vidékének 6-7000 éve háziasított teveféléje, természetes élőhelye az Antiplano, vagy más néven Bolíviai-magasföld, a tengerszint fölött körülbelül 4000 méteres magasságig található meg. A lámának szokatlanul magas a hemoglobin-szintje, ezáltal alkalmazkodott az alacsony oxigén-koncentrációhoz a magas tengerszintfeletti környezetben. Az őse a ma is vadon élő guanakó (Lama guanicoe).

Az indiánok húsát, bőrét és gyapját egyaránt hasznosítják, de teherhordásra is használják. Hasonlóan a többi teveféléhez, a szegényes táplálékkal is beérik, a folyadék utánpótlást az elfogyasztott növények víztartalma többnyire biztosítja.

A lámák társas állatok és rendkívül szociálisak, háremekben élnek, amelyekbe a vezérhím mellett rendszerint 6 kanca és az utódok tartoznak. A vezető hím óvja, védelmezi a családját nemcsak más hímekkel, hanem ragadozókkal szemben is. Nemcsak harapással és rúgásokkal harcol, hanem jól irányzott köpésekkel is. A többi teveféléhez hasonlóan kommunikációjukban nagy szerepük van a hangoknak. Amikor ragadozó jelenlétét észlelik, akkor egy, a többi hangtól jól elkülöníthető hanggal jelzik a veszélyt a csoportjuk többi tagjának.

A párzási időszakuk nyár végén és koraősszel van. A kanca évente egy utódot ellik, amely a születése után egy órával már képes futni. A csikót egy éves koráig neveli, védi az anyja. A hím szerepe a nevelésben abban nyilvánul meg, hogy védi a területüket más hímektől és a ragadozóktól, hogy biztosítani tudja az elegendő táplálékhoz való hozzáférést az anya és csikója számára. A fiatalok két éves korukban válnak ivaréretté, de a vezérhím agresszív ráhatása révén már egy éves koruktól kezdenek elszakadni a szülőcsapatuktól. A lámák átlagosan 15 évig élnek.

Állatkertünk lámái a Gulya-dombi bejáratnál lévő látványkifutóban tekinthető meg.

Pedro, a kis láma örökbefogadói

VENcanto 

Pajor Adél

A lámák örökbefogadói

Vidamon Ildikó

Borbás - Annus Alina 

A fehér láma örökbefogadói

Bodó Adrienn