Kétpúpú teve (Camelus bactrianus)

Angol
Bactrian Camel
Előfordulás
vadon Mongóliában, háziasított formája Ázsiában
Testtömeg
450-690 kg
Testhossz
kb. 2 m
Tápláléka
szinte minden növény
Szaporodás
13 hónap vemhesség után 1-2 csikó
IUCN Vörös Lista
súlyosan veszélyeztetett (CR)
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Vadon élő formája már csak a Góbi-sivatagban él. Kiválóan alkalmazkodott a szélsőséges életkörülményekhez, télen -29 C°-ot, nyáron +38 C°-ot is képes elviselni. Egyszerre akár 100 liter vizet is képes meginni 10 percen belül. Jóformán mindent megeszik, nem csak a száraz és szúrós sivatagi növényeket, hanem a dögöket, csontot, sőt extrém körülmények között akár kötelet és sátorlapot is. Általában a nap folyamán aktív és főként magányosan él, vagy legfeljebb 30 egyedből álló csapatokban. Képes futni, sebessége elérheti a 30 km/órát is. Ma már majdnem az összes teve háziasított, kezdetben az emberek valószínűleg méretét és erejét használták ki, mivel nagyobb távolságokra is képes volt elcipelni csomagokat, illetve közlekedési eszközként is elterjedt.

Legszembetűnőbb jellemzője a két púpja, melyek a zsír raktározására szolgálnak. Vastag, bozontos sötétbarna vagy bézs színű szőr borítja testét télen, melyet a hőmérséklet emelkedését követően levedlik. Szemöldöke bozontos, kétsoros szempillája van, füle szőrrel bélelt, továbbá száját és orrnyílásait képes szorosan bezárni. Mindezek azt a célt szolgálják, hogy megvédjék az erős szélfúvásoktól és a homoktól. Kemény, páros ujjú patás lába lehetővé teszi számára, hogy jól közlekedjen a homokon vagy akár havon, és segít neki átjutni a sziklás sivatagokon.

A hímek kemény csatákat vívnak a kancákért, a győztes 6-30 nőstényből álló hárem urává válik. A hímek általában 5-6, míg a nőstények 3-4 éves korukban válnak ivaréretté. A párzási időszak ősszel kezdődik, ilyenkor a csődör agresszívvé válik, és az emberre is veszélyes lehet. A fejletten születő, hamar lábra álló tevecsikót anyja 1-2 évig szoptatja, de azután is együtt maradnak még 2-3 évig. A kétpúpú tevék akár 50 évig is élhetnek, de az átlagos élettartamuk 20-30 év.

 

A kétpúpú tevék örökbefogadói

Holop István