Ázsiai elefánt (Elephas maximus)

Angol
Asian elephant
Előfordulás
India, Srí Lanka, Banglades, Nepál, Mianmar, Thaiföld, Laosz, Kambodzsa, Vietnam
Testtömeg
3-5 tonna
Testhossz
2,5-3 m
Tápláléka
fűfélék, levelek, gyökerek, gyümölcsök
Szaporodás
22 hónap vemhesség után 1 borjú
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES I.
Magyarországon
nem védett

Szerepel az EAZA Európai Veszélyeztetett Fajok Programjában (EEP)

A második legnagyobb szárazföldi állat közeli rokona, az afrikai elefánt után. Az ázsiai elefánt füle viszonylag kicsi, homloka domborúbb, és az ormánya végén csak egy nyúlvány található. A jellegzetes ormány az orr és a felsőajak összenövésével alakult ki, szagló, tapintó és fogószerv is egyben. Agyarai specializált metszőfogak, amelyeket a táplálék kiásására, mozgatására és harcra használ. Többnyire csak a bikáknál fejlődnek nagyra. Naponta 150 kilogrammnyi táplálékot fogyaszt, és akár 140 liter vizet is képes meginni. Ivóhelyeikhez ösvények vezetnek, amelyeket már generációk óta ismernek és felkeresnek.

Rendkívül szociális állat, az elefántcsoportok rokon tehenekből és fiatal utódaikból állnak, a csapatot általában egy tapasztalt vezértehén vezeti. A csoporton belül nagy az összetartás, tagjai között meghatározott rangsor uralkodik. A tehenek életük folyamán szerzett tapasztalataikat továbbadják a fiatalabbaknak. A kifejlett bikák magányosan, vagy agglegénycsapatokban élnek. Csak a párzási időszakban csatlakoznak a tehenekhez. Mindkét nem körülbelül 14 éves korában válik ivaréretté, azonban a párzás a legdominánsabb bika előjoga. A párzási időszakban a hímekben lejátszódó hormonális változások jelentős hatással vannak a viselkedésükre. Ez az úgynevezett „musth”, amikor a bikák rendkívül agresszívekké és veszélyesekké válnak.

Az ázsiai elefántok körülbelül 70 évig élnek. A múltban ezek az állatok az évszaktól függően vándoroltak, de az emberi tevékenységek - mint például a mezőgazdaság - ezt lehetetlenné tették számukra. A többi nagy emlőshöz hasonlóan jobban tolerálják a hideget, mint a túlzott meleget. A legmelegebb napokat az árnyékban töltik, és a fülük segítségével vezetik el a hőt, melyet különböző sebességgel csapkodnak attól függően, hogy mennyire van melegük. Egy elefánt akár több mint 48 km/óra sebességgel is képes futni.

A Veszprémi Állatkert új elefánt parkjában jelenleg egy fiatal bikacsapat él. Nuka, Dinkar és Félix a három  ázsiai elefántbika Észak-Németországból, az Osnabrücki valamint a Hannoveri Állatkertből érkezett 2014. szeptemberében.

Nuka örökbefogadója

Asztropatika.hu olvasói

Borda Patrik

Félix örökbefogadói

Klein Petra

Dinkar örökbefogadója

Törőcsikné Ódor Nóra

Filó Alexandra