Apella csuklyásmajom (Sapajus apella)

Angol
Brown Capuchin / tufted capuchin
Előfordulás
Dél-Amerika trópusi területei
Testtömeg
1,3-4,8 kg
Testhossz
33-42 cm
Tápláléka
gyümölcsök, magok, kisebb állatok
Szaporodás
150-160 nap vemhesség után 1 kölyök
IUCN Vörös Lista
nem veszélyeztetett (LC)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

Az apella csuklyásmajom a legelterjedtebb dél-amerikai majom, mely könnyen felismerhető a jellegzetes füle fölötti szőrpamacsáról. A nedves trópusi és szubtrópusi erdőkben elsősorban fákon él, de sokszor leereszkedik a földre táplálkozni vagy játszani. Főleg gyümölcsevő, de rovarokat, kisebb gerinceseket is elkap.

8-14 fős csoportokban élnek, amelynek magvát a nőstények alkotják, akik életük végéig a szülőcsapatban maradnak, szemben a hímekkel. A domináns hím vezeti és védi a csoportot, de nemcsak más hímekkel szemben, gyakoriak a csapatok között összecsapások. A párzási jog is a vezetőt illeti, a fogamzóképes állapotban lévő nőstényeit hevesen védi a megfelelő alkalomra váró többi hímtől. A fiatalok viszonylag későn válnak ivaréretté, a nőstények 4, a hímek 7 éves korukban. A felnőtté vált hímeknek el kell hagyniuk a csapatot.

 A csuklyásmajmokat tekintik a legértelmesebb újvilági majmoknak, még eszközhasználatot is megfigyeltek náluk. Nem ismert, hogy a vadonban mekkora az élettartamuk, ám fogságban akár 45 évig is élhetnek. A csuklyásmajmok nappali állatok, kíváncsi természetűek, különféle hangjelzésekkel kommunikálnak egymással, melyek 4 csoportba oszthatók: kapcsolatfelvétel a csoporttal, kapcsolatfelvétel más egyedekkel, agresszív találkozás befejezése és a csoport figyelmeztetése a jelenlévő veszélyre. A kommunikáció során továbbá széles körben használják a gesztusokat és arckifejezéseket.

Állatkertünk csuklyásmajom csapata a tapírokkal közös kifutóban tekinthető meg, ahol a nyári időszakban nagy sikerrel folynak látványetetések. A csapat legjátékosabb tagja Negro, a fekete színű kapucinus majom feltehetően Szerbiából szökött át hazánkba, mivel a déli határvidéken került befogásra.

Negro örökbefogadója

 

Csipa örökbefogadója

Kocsis-Deák László