Alpaka (Vicugna pacos)

Angol
Alpaka
Előfordulás
Dél-Amerika
Testtömeg
45-90 kg
Testhossz
90-130 cm
Tápláléka
fűfélék
Szaporodás
11,5 hónap vemhesség után 1 utód
IUCN Vörös Lista
-
Washingtoni Egyezmény
-
Magyarországon
nem védett

Az alpaka Peruból származik, az Andok-hegységben a Dél-Amerikai őslakosok háziasították, nagy valószínűséggel a vadon élő vikunyából. Ma már egész Dél-Amerikában megtalálható, így Bolíviában, Ecuadorban, és Chilében is. A tevefélék családjába tartozik, ami megmagyarázza a teveszerű jellemzőit. Dél-Amerikai rokona a láma, a vikunya és a guanakó. Dél-Amerikán kívüli rokona pedig a kétpúpú teve és a dromedár. Hierarchikus csordában élnek, jellemző rájuk a kíváncsiság, az élénkség és az éberség.

Rendkívüli finomságú puha gyapjuk minősége és mennyisége miatt nagyon értékes, feldolgozást követően különböző ruhadarabokat készítenek belőle. Az alpaka az Andok hegységben jól alkalmazkodott a szélsőséges időjárási viszonyokhoz és a gyér növényzethez, lába párnás, ezáltal úgy tud a növényzeten közlekedni, hogy nem tesz benne kárt. Mivel megélhetése a vegetációtól függ, így nem rágja le a füvet egészen a gyökeréig, hogy az gyorsabban visszanőjön. Az alpaka inkább a párás és nedves élőhelyeket kedveli, míg a láma a hideg, száraz területeken él.

Az alpakák csendes állatok, azonban párzáskor, harc közben, vagy ha fenyegetve érzik magukat jellemző hangokat adnak ki. Az anya és a csikója közötti kommunikáció is bizonyos hangok kíséretében történik.

Peruban az alpakákat időnként birkacsordákkal együtt tartják, mivel segítenek megvédeni a juhokat legeltetés közben. Ennek magyarázata, hogy az alpakának hosszú lába és hosszú nyaka van, így látja, ha ragadozó közeledik a nyájhoz, és elüldözi azt.

Az alpakák körülbelül 20 évig élnek. Egy ideig képesek megélni élelem vagy víz nélkül, ilyenkor a testük egyéb részeiből jutnak tápanyagokhoz. Ez a megvonás abban nyilvánul meg, hogy gyapjuk nem annyira vastag, ám ahogy újra hasznosítják a tápanyagokat, a gyapjú minősége is változik.

 Állatkertünk alpakái a nandukkal közös látványkifutóban láthatóak.

A fehér alpaka örökbefogadói

Balogh Zsombor

Tarpál Evelin

Az alpaka örökbefogadói

Juhász Dóra

Panka, a kis alpaka örökbefogadói

Horváth Anna

Kolláth Sára