Hírek

ÉVÉRTÉKELŐ 2017

2018-01-09

Ismét egy eseményekben gazdag évet tudhat a háta mögött a Veszprémi Állatkert.

A 2016-ban megnyitott, Magyarország legnagyobb Földtörténeti kiállítása és dinoszaurusz parkja megújulva, kibővülve, közel 50 életnagyságú dinoszaurusz szoborral várta tavaly a látogatókat.

Új tágas kifutót kapott a Gulya-dombi területen élő Axis szarvas csapatunk, így már közel 2000 m2-en csodálhatjuk meg ezeket az állatokat.

Új orrszarvúval bővült a Veszprémi Állatkert Afrika szavanna kifutó állatállománya. Makoubu, a 22 éves orrszarvú tehén a hollandiai Beekse Bergen szafari parkból került Állatkertünkbe az európai fajmegőrző tenyészprogram keretében. Makoubuval együtt Magyarország legnagyobb 5 főből álló orrszarvú csapata a Veszprémi Állatkertben látható.

Ezen kívül még számos új lakóval is bővült az Állatkert, érkeztek többek között lámák Hollandiából, dromedárok Németországból, gyűrűsfarkú makik szintén Hollandiából, kétpúpú tevék Európa számos országaiból, valamint alpakák, dámszarvasok, sörényes juhok és struccok.

 

Ebben az évben is számtalan kis állat született Állatkertünkben, mint például impalák, bennett kenguruk, zászlósfarkú kolobuszok, ormányos medvék, kapibarák. Ezen kívül szaporodtak még az alpakák, kétpúpú tevék, böhm-zebrák, indiai antilopok, dzselada páviánok, kameruni törpekecskék. Külön büszkeségünk, hogy a Magyarországon fokozottan védett uhu tenyészpárunk ismét egy egészséges fiókát nevelt fel.

 

Idén nyáron is népszerű volt a diákoknak szervezett Zoo-táborunk, ősszel a kreatív tökfaragással egybekötött Halloween. Sokan ellátogattak az Állatkertbe decemberben is, hogy találkozzanak a Nagyszakállúval. Évvégén a hagyományainkhoz híven megrendezésre került az Állatok karácsonya, ahol a tigriseket és oroszlánokat ajándékoztuk meg valamint a gyűrűsfarkú makikat és a zászlósfarkú kolobuszokat, a Rózsa úti Általános Iskola első osztályos tanulói segítségével.

Állatkertünkben az elmúlt években jelentős nagyszabású fejlesztések történtek, melynek keretében megnövekedett a területe, számos új állatfaj érkezett. Ennek köszönhetően a látogatói létszámunk is megnövekedett. Mivel egy-egy nagyobb látogatottsági napon több ezer látogató is felkeresheti Állatkertünket, így gondolva a biztonságukra idén 3 darab Defibrillátor Save One PAD automata 200J újraélesztő készülék került beszerzésre, melyek felnőttek és gyermekek ellátására egyaránt alkalmasak.

 

2018 a fejlesztések éve a Veszprémi Állatkertben, hiszen alapítása óta eltelt időszakának legnagyobb fejlesztés sorozata fog megvalósulni. Így egy évről évre szépülő, egyre tágasabb, modernebb és környezetbarát Állatkert várja látogatóit.