Hírek

Pótanya neveli az elárvult kolobusz kölyköt

2016-11-17

A Veszprémi Állatkert legendás állatgondozója, Marokházi Katalin ismét kisállatot nevel otthonában. Ezúttal egy árván maradt zászlósfarkú kolobusz kölyök került gondos kezei közé, amely idén augusztus 28-án látta meg a napvilágot az Állatkertben.

Az újszülött kolobuszok – a kifejlett fekete-fehér felnőttekkel szemben – hófehéren jönnek a világra, majd szőrük fokozatosan kezd egyre sötétebbé válni. Mivel a fiatal egyedek átlagosan 5-6 hónapos korukig szopnak, így a kölyök még néhány hónapig élvezheti Kati, a pótanya szerető gondoskodását.

A kismajom jelenleg egy speciális humán babatápszert kap gondozójától 3-4 óránként, ami érzékeny gyomrú babáknak lett kifejlesztve, ám emellett már elkezdődött a hozzászoktatása a szilárd táplálékokhoz is. Kedvenc csemegéi között szerepel a sütőtök és az édesburgonya.

A zászlósfarkú kolobuszok táplálékát 80%-ban zöldség és lomb alkotja, 20%-ban pedig gyümölcsök. A nagymennyiségű cellulóz bevitelhez alkalmazkodva speciális gyomruk van, mely elősegíti a rostok emésztését. Idejük legnagyobb részét – a táplálkozás mellett - pihenéssel töltik.

 

A közel három hónapos kis kolobusz már most biztonságos távolságból ismerkedik leendő csapattársaival, és a fokozatos összeszoktatást követően néhány hónap múlva ő is vidáman ugrándozhat fajtársaival együtt a Csimpánzvilágban található belső kifutóban.