Hírek

Különleges madarak a Veszprémi Állatkertben

2016-06-14

A 2015-ben átadott, 5000 m2 területű, hazánkban egyedülálló kialakítású Madárröpde szárnyas-csapata új lakókkal bővült. Hollandiából és Svájcból két hím feketenyakú hattyú érkezett Állatkertünkbe. A feketenyakú hattyú Dél-Amerika legnagyobb testű madara, csőrén jellegzetes piros bütyköt visel. Teste hófehér, nyaka és feje pedig fekete színű. Főként vízinövényekkel és gerinctelenekkel táplálkozik.

Szintén Hollandiából érkezett Veszprémbe egy örvös csája család, mely egy tenyészpárból, és utódjaikból áll. Az örvös csája Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi területeinek lakója, mocsarak, torkolatok és vízpartok közelében él. Testméretéhez képest igen kicsi fejjel rendelkezik, nyakán fekete gyűrű található. Nagyon jó úszó, és kiválóan tud repülni. Táplálékát nagyrészt vízinövények, magvak alkotják.

A Veszprémi Állatkertben látható Magyarország legnagyobb skarlát íbisz csapata. 2016 elején érkezett Münchenből húsz skarlát íbisz, így jelenleg mintegy 60 egyed tekinthető meg Veszprémben. Üde, színpompás megjelenésük különleges látványt nyújt látogatóinknak.

A Veszprémi Állatkert Madárröpdéjében jó időben a chilei flamingók és számos récefaj társaságában csodálhatják meg látogatóink a feketenyakú hattyúkat, az örvös csájákat és népes skarlát íbisz csapatunkat.