Hírek

Mesterséges termékenyítés Rebeccánál

2010-09-17

Alig egy hónapja a Veszprémi Állatkertbe érkezett a világ egyik legjobban felkészült, a vadállatok szaporodásbiológiájával foglalkozó szakmai team-je, hogy felmérjék orrszarvúink szaporodásbiológiai állapotát. A megszületett eredmények alapján a szakemberek mesterséges termékenyítési program elindítására tettek javaslatot.

Rebecca a ciklusdiagnosztikai vizsgálatok és a megfigyelések alapján épp most fogamzóképes, így a szakember team tegnap azért találkozott Veszprémben, hogy mesterséges úton megtörténjen a termékenyítése az orrszarvú tehénnek. A Berlini Állatkerti és Vadállat Kutató Intézet (IZW) szakembere egy speciális katéter segítségével milliméter pontosan helyezte el a bódított állapotban lévő Rebecca méhébe a termékenyítésre alkalmas hím ivarsejteket, ugyanis rendkívül fontos, hogy azok a méh megfelelő részébe kerüljenek. Az orrszarvútehén nagyon jól viselte a beavatkozást, mely komplikációk nélkül zajlott le.

Amennyiben siker koronázza a mai beavatkozást, 16 hónap múlva egy kisorrszarvú születésének örülhetünk a Veszprémi Állatkertben.